TruScreen kézi Raman spektroszkóp - Folyadékok nagy teljesítményű, gyors átvilágítása a repülőtéri ellenőrzőpontokon
TruScreen kézi Raman spektroszkóp folyadékok vizsgálatára

Vizsgálati módszerek:

 • Mintavételt követően, mintatartó fiola segítségével.
 • Direkt kontaktus nélkül, átlátszó tárolóedények esetén.

A készülék főbb jellemzői:

 • Egyszerűen használható a műszakilag képzetlen felhasználók számára is.
 • Az egyértelmű szkennelési eredmények gyors döntéseket teszneklehetővé.
 • A veszélyes anyagok beazonosítására is alkalmas a készűlék.
 • Az egyértelmű, piros vagy zöld színekkel kódolt, nagyméretű kijelző értelmezése nem kíván szakértelmet a felhasználótól.
 • Az ECAC által végzett tesztek során a műszer a fenyegetést jelentő anyagokat 100%-ban kiszűrte, ugyanakkor rendkívül jónak tekinthető 1,1% pozitív-hiba fordult csak elő.
 • A TruScreen nagy áteresztőképességű, folyamatos átvilágítást tesz lehetővé a repülőtéri ellenőrző pontokon, direkt mintavételezés nélkül.
 • A TruScreen kézi Raman spektroszkóp folyadékok nagy teljesítményű, gyors átvilágítására alkalmas a repülőtéri ellenőrzőpontokon. A TruScreen megfelelő működését az Európai Polgári Repülési Konferencia (ECAC) bevizsgálta és a LEDS Type A Standard 2 kategóriában igazolta, emellett az eszköz az USA repülésbiztonsági szervezete, a TSA hivatalos jóváhagyásával is rendelkezik.

A TruScreen készüléket átlátszó flakonok, edények gyors átvilágítására, a veszélyes folyadékok kiszűrésére tervezték. A műszer a folyékony robbanóanyagokat vagy prekurzorokat könnyen megkülönbözteti a veszélytelen anyagoktól. Az egyszerűen használható, könnyű, kompakt TruScreen az átlátszó üveg- vagy műanyag edények falán keresztül is képes szkennelni, így nincs szükség direkt érintkezésre a kérdéses folyadékokkal.

Az analízis alapelve

A TruScreen működésének alapját képező Raman spektroszkópia rendkívül érzékeny, s tökéletesen megfelel a vegyi anyagok azonosítására. Az Ahura Scientific cég Raman elven működő FirstDefender készüléke az ismeretlen anyagok beazonosításában világszerte elismert, s alapvetően arra a kérdésre ad választ, hogy "mi ez az anyag?"

Az TruScreen alapelve

A TruScreen ugyanezt a jól bevált technológiát használja, de egy különleges szoftverrel kombinálva, amely a kijelzőn csak a helyzethez mérten alapvetően fontos információkat jeleníti meg (repülőtéri ellenőrző pontok esetén a veszélyes folyadékokról). Ezen elvnek megfelelően a készülék a "fenyegetést jelent ez az anyag?" kérdésre ad választ, s ha az IGEN, akkor azt is láthatjuk, hogy mi ez az anyag.

A Raman mintavételezés

A raman eljárás optikailag analizál, ezért nincs szüksége a mintával való direkt érintkezésre. Amikor egy átlátszó falú edényhez érintjük, az eszköz egy állandó hullámhosszú fényt bocsát ki magából, ezután összegyűjti a minta által szétszórt fényt, így egy egyedi molekuláris ujjlenyomatot hoz létre. Mivel a fény fókuszpontja az edény belsejében található, így az információ a folyadékra vonatkozik, és azonnal összevethető a gépben található veszélyes vegyi anyagok listájával.

2005-ben a Thermo Scientific cég forradalmasította a vegyi azonosítás területét a FirstDefender, az első kézi Raman spektrométer kifejlesztésével amelyet kifejezetten terepen történő használatra szántak. Ehhez számtalan műszaki kihívásnak kellett megfelelni, amelyet alkatrészek miniatürizálásával és jelentős fejlesztésekkel ért el a megfelelő tokozás, robosztus kialakítás és könnyű használhatóság érdekében, ezzel biztosítva a felhasználók igényeinek kielégítését. a Thermo Scientific cég elkötelezett olyan termékek folyamatos fejlesztésére amelyek jelentősen segítik a felhasználókat munkájuk elvégzésében. A FirstDefender RM a következő lépés ennek a célnak az érdekében.

A Thermo Scientific termékeit számos katonai szervezet, katasztrófa elhárítás és fegyveres testület használja szerte a világon. A cég FirstDefender (Raman) és TruDefender FT (FTIR) készülékei átfogó megoldást biztosítanak a szilárd és folyékony vegyi anyagok azonosítása területén, a TruDefender FTG pedig mint gáz analizátor.

Műszaki adatok:

 • Külsõ tápegység: DC tápegység, 12 V / 1.25 A
 • Elemek: Tölthető 3.7 V lítium ion akkumulátor
 • Tömeg (védőkerettel) : 11,1 Kg
 • Méretek: 20.8 x 15.2 x 4.3cm
 • A védőkeret mérete: 23.5 x 55.1 x 34.0cm
 • A szkennelés időtartalma: < 20 sec
 • Lézer (gerjesztési hullámhossz): 785 nm
 • Lézer kimenõ teljesítmény: 300 mW (védőkerettel), 250 mW (kézi használat esetén)
 • Működési hõmérséklet tartomány: -20 °C tól +40 °C

Gyártja:

Magyarországon kizárólagosan forgalmazza és szervízeli: