OnRIM

OnRIM

Főbb jellemzők:

- Nukleáris létesítmények, erőművek, izotóplaborok radioaktív kibocsátásainak ellenőrzése
- Egyidejű alfa, béta és gamma mérés spektrum stabilizációval
- Szűrőbetétek automatikus cseréje
- Adatgyűjtőre, monitoring hálózatra illeszthető
- Önálló, tartósan gondozásmentes működés
- Kül- és beltéri működés - akár IP66 védettség, széles működési hőmérséklettartomány
- Nem számít a beszívott levegő hőmérséklete, homokot is tartalmazhat

Rendelési opciók:

- előfűtés, párátlanítás, ciklon leválasztás, mintavevő egység kibocsátás ellenőrzésre, helyi hang és fény riasztás, kijelző

Az OnRIM, Online Radioaktív Aeroszol- és Jódmérő Állomás egy nagy érzékenységű eszköz nukleáris létesítmények, erőművek, radiofarmakonokat és ipari felhasználású izotópokat előállító cégek, C szintű izotóplaboratóriumok által kibocsátott, illetve nukleáris baleset során kiszabaduló légnemű radionuklidok környezetre gyakorolt hatásának folyamatos mérésére, a mért értékek archiválására, elemzés és hatósági jelentések készítése céljából. Az aeroszolmérő rendszer a levegőben megjelenő radioaktív I-131 aeroszol, elemi jód és szerves jód koncentrációjának folyamatos mérésére szolgál, folyamatos üzemű, kevés karbantartást igénylő kivitelben. Az állomás alkalmassá tehető kültéren telepítve immissziós mérések végzésére, valamint légtechnikai rendszerhez csatlakoztatva kibocsátás ellenőrzésre is.
A rendszer jellemzői: A rendszer beállítható kiértékelési periódusidővel folyamatosan levegőmintát vesz. Az alap mérési ciklusidő 30 perc, de nagy mértékű növekmény esetén az alap ciklusidőn belül is generálódik riasztás. Ciklusonként meghatározza izotópszelektíven a mintavétel helyén az aktivitáskoncentrációt előre definiálható nuklidokra. A mérőrendszer alapkiépítésben a I-131 aktivitás koncentrációját méri, de bővíthető más, a szűrőn elnyelődő izotópokkal (pl. Cs-137). Meghatározza a Cs-137 ekvivalens gamma, Am-241 ekvivalens alfa és a Sr-90 ekvivalens béta sugárzó izotópok 30 perces, 6 órás, napi és átlagos koncentrációját. A rendszer a vett levegőmintát egy kombinált (aeroszol, PACI, aktív szén) szűrőn szívja át, amely a radiojódok elemi, szerves és aeroszol formáját >99 % hatásfokkal elnyeli. A szűrő a radiojódok mellett, az egyéb radioaktív aeroszol szennyezéseket is felfogja. A kimutatási határ I-131 esetén 4 m3/h térfogatáram és 30 perces mérési idő mellett 3 Bq/m3, 6 órás mérési ciklus esetén <0,1 Bq/m3, 24 órás mérési ciklus esetén <0,01 Bq/m3. A berendezés az elnyelt aktivitást, az alfa-, béta- és gammasugárzást egyidőben, különválasztottan szcintillációs detektor segítségével értékeli ki. Lehetőség van a felvett spektrumokat retrospektív módon utólag is értékelni. Jelzi, amennyiben a rendszerben elhelyezett szűrőbetétek átszakadtak, eltömődtek vagy nagy aktivitás miatt cserére szorulnak és az automatikus szűrőpatroncserélő részegységgel a cserét végre is hajtja.
A rendszer felépítése moduláris. Lehet mobil mérőeszközként is használni, a kialakítása környezetálló, aszfalthoz rögzíthető és külső 230 V AC táphálózatra kapcsolódik. A berendezéshez opcionálisan fény- és hangjelzésre képes riasztóegység illeszthető.
Adatgyűjtő: 30 percenként az átlagmérési értékeket menti.
Adattovábbítás: Több kommunikációs csatornán képes a kapcsolódási kérelmeket fogadni (Ethernet, 3G/4G, LTE450). Lehetőség van a mérési adatok, riasztási jelzések központi lekérdezésére. A berendezés tárolja a mért adatokat, hibaüzeneteket, amíg nincs adatátvitel, 30 perces mentési periódusokban számolva.