Komplex CBRN

Épületfelügyeleti rendszer

Komplex CBRN épületfelügyeleti rendszer

ALKALMAZÁSI TERÜLETEK

  • Laborok
  • VIP épületek
  • Nukleáris létesítmények

JELLEMZÕK

  • A komplex CBRN épületfelügyeleti rendszer teljeskörû védelmet biztosít
  • A meglévõ kommunikációs infrastruktúrát kihasználva könnyen integrálható a helyi igények szerint
  • A speciális egységek mellett magába foglalja a szokásos biztonság technikai rendszer elemeket is
A Komplex CBRN épületfelügyeleti rendszer egy 2008-ban elindított KMOP támogatással megvalósított fejlesztés végeredménye, amely ötvözi a hagyományos biztonságtechnikai elemeket kémiai, biológiai, és nukleáris (CBRN) detektorokkal, könnyen integrálható megoldást nyújtva speciális intézmények (laborok, VIP épületek, nukleáris létesítmények) biztonsági problémáira. A magyar fejlesztésû és gyártású érzékelõk, beavatkozó egységek képesek a meglévõ kommunikációs infrastruktúrát kihasználva, jelzéseket létrehozni különbözõ egységeken. A Komplex CBRN rendszer rugalmasságát az adja, hogy az érzékelés, jelzés, beavatkozás, nyugtázás a felhasználó egyedi igényei szerint összerendelhetõek. Például egy sugárzásmérõ figyelmeztetési szint jelzése csak az adott laborban vált ki fényjelzést, míg a riasztási szint átlépésekor, több riasztó egység aktiválódik, és a menekülési útvonalba esõ ajtók kinyílnak. A rendszer részét képezi a legújabb IEC 60846-1:2009 szabványnak megfelelõ BNS-97S dózisteljesítmény távadó, valamint a BNS-94 sugárkapu család kültéri, és beltéri változatai is. A sugárkapukban alkalmazott magyar szabadalomnak köszönhetõen, sorompó nélkül, a közlekedést nem akadályozva, a háttérsugárzás 1,02 szoros emelkedése is kimutatható.

A GTI több csatornás gáz-távadó család lehetõséget ad ipari, és harci gázok detektálására, míg a TVS-3 család meteorológiai érzékelõivel a levegõbe kiszabadult veszélyes anyagok terjedése követhetõ nyomon. Pontszerû gázérzékelõk mellett, infravörös elven mûködõ távdetektorok, 40 méteres sávban érzékelik, és azonosítják a különbözõ veszélyes gázokat. A belépési, és kilépési pontokat a BN94PH hibrid személyi sugárkapu védi.

A rendszerbe más gyártók érzékelõi, beavatkozó egységei is beépítésre kerültek, sõt további eszközök is egyszerûen illeszthetõek. A komplex CBRN épületfelügyeleti rendszerben a speciális egységek mellett megtalálhatóak a szokásos biztonságtechnikai rendszer elemek is (riasztóközpont, kezelõ panel, kártyaolvasó … stb.). A komplex CBRN rendszerhez nem kell a meglévõ riasztó rendszert lecserélni, mivel a kapcsolat a biztonsági, és a CBRN rendszer elemek között úgy lett kialakítva, hogy több féle riasztó gyártó eszközével is kompatibilis legyen. Továbbá nem kell új adatátviteli hálózatot sem kiépíteni, mert a rendszer képes alkalmazni a legtöbb ismert kommunikációs adatátviteli utat, legyen az vezetékes, vagy vezeték nélküli. A komplex CBRN rendszer a konfigurálhatóságának köszönhetõen könnyen, és gazdaságosan implementálható kis, és nagy rendszerekben egyaránt.
Közép-Magyarországi Operatív Program
KMOP-1.1.4-07/1-2008-0013
Vállalati innováció támogatása
Projekt megnevezése:
Radioaktív sugárzásmérő család korszerűsítése, ennek bázisán új generációjának kifejlesztése
Projekt azonosító: KMOP-1.1.4-07/1-2008-0013
Megvalósítás ideje: 2008.01.10-2010.02.28
Kedvezményezett: GAMMA Mûszaki zRt

A projekt az Európai Unió támogatásával,
az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósult meg.

komplex_kmop_eulogo
Közreműködő szervezet:

MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
1539 Budapest, Postafiók 684.

Komplex CBRN épületfelügyeleti rendszer plakát

A Komplex CBRN épületfelügyeleti rendszer fejlesztése