Magyar English
Cím: 1097 Budapest, Illatos út 9.   Telefon: (+36 1)205 5771   Fax: (+36 1) 205 5778
Keresés   ok
Híreink

A balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű körzetében a hatósági korlátot meghaladó radioaktivitást tartalmazó tejet mértek és további tartományokban találtak határérték felett szennyezett zöldségeket, fűszernövényeket.

Kína és az Egyesült Államok után már Ausztrália és Kanada sem importál a fukusimai atomerőmű környékén előállított friss élelmiszert Japánból. Az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi felelőse úgy nyilatkozott, hogy az eddigi vizsgálatok szerint nincs sugárszennyezett élelmiszert az EU-ban. Ennek ellenére Franciaország arra kérte az Európai Bizottságot, hogy rendelje el a Japánból importált friss termékek rendszeres ellenőrzését.

Az EU jelenlegi szabályozása, a 3954/87/EURATOM (húsra 90/770/Euratom) szerint jelenleg csak az élelmiszerek (csernobili eredetű) Cs-137 tartalmát ellenőrzik a hatóságok, a kérdéses élelmiszerek domináló I-131 aktivitáskoncentrációját nem. Erre csak vészhelyzeti határértékek vannak előírva.

Az ukrán és szerb határátkelőkön üzemelő sugárkapuink igen nagy érzékenységűek, erre példa, hogy a NAV egyik határkirendeltségén a napokban egy belépő mikrobusznál jelzett a sugárkapu, a vizsgálaton azonban az derült ki, hogy a jármű egyik utasa két héttel korábban orvos-izotópdiagnosztikai vizsgálaton vett részt. Ezek a kapuk bizonyára „megfognák” a kamionnyi, vagonnyi szennyezett szállítmányt, de csak felderítés céljára szolgálnak, minősítésre nem.

Az IH-111L laboratóriumi élelmiszerszennyezettség vizsgáló műszer a tábori változat továbbfejlesztése, ami a vészhelyzeti normák alapján hoz döntést a fogyaszthatóságról. A laboratóriumi változat megtartotta a tábori változat képességeit, mint hordozható, környezetálló kivitel, egyszerű kezelhetőség. A laboratóriumi műszer számítógépes kapcsolattal rendelkezik, univerzális spektrometriai programcsomagja segítségével lehetőség van izotópazonosításra, a béta- és gammasugárzás egyidejű és mégis szétválasztott mérésére, hosszabb mérési idővel a kimutatási határ lényeges csökkentésére. A vizsgálat nem igényel minta előkészítést. A vizsgálandó minta lehet folyékony, ömlesztett, vagy darabolt, de lehetőség van például csomagolás felületéről vett dörzsminták mérésére is. A készletezett használati etalon sugárforrással történő kalibrálás teszi hitelessé a méréseket

 
Hirdetés