A radon a periódusos rendszer 86. eleme (vegyjele: Rn). Színtelen, szagtalan radioaktív (egészségre ártalmas) nemesgáz anyaeleme a Ra-226. Az embert érő radioaktív háttérsugárzás körülbelül 40%-át a radon és rövid felezési idejű bomlástermékei okozzák, melyek mindig jelen vannak a lakóhelyiségek, épületek légterében és kisebb koncentrációban a szabad levegőben is. A zárt terekben (például lakásokban, irodákban, mélygarázsokban) feldúsuló radon nagy mértékben növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Az épületekben feldúsuló radon főleg az építőanyagból és az altalajból származik. A beltéri levegőben lévő radonkoncentráció aktív és passzív módszerekkel egyaránt csökkenthető.

Cégünk vállalja:

  • már létező épületek, helyiségek, zárt terek radonkoncentrációjának felmérését azonnali és negyedéves integráló mérésekkel egyaránt,
  • építőanyagok radionuklid koncentrációjának meghatározását
  • valamint még az építkezés megkezdése előtt geogén radonpotenciál meghatározását. A megrendelő már az építkezés megkezdése előtt információt kap a létesítendő épület potenciális radon terheléséről.
  • A felmérést követően szakértőink jegyzőkönyvet állítanak ki, amelyhez szakmai véleményt is csatolnak. Ez alapján a megrendelő eldöntheti, hogy például eltávolítja a salakfeltöltést a lakásából, vagy indokolt-e a szellőztető rendszer kiépítése. A radonmérés részleteiről, árakról e-mailben lehetséges érdeklődni a gamma@gammatech.hu e-mail címen.