Magyar English
Cím: 1097 Budapest, Illatos út 9.   Telefon: (+36 1)205 5771   Fax: (+36 1) 205 5778
Keresés   ok

Radioaktív sugárzásmérő család korszerűsítése

Korszerűsítés
komplex_pdf
Radioaktív sugárzásmérő család korszerűsítése
 
A négyféle műszerből álló radioaktív sugárzásmérő család átlagosan 15 éve van gyártásban. Egyedülálló képességei miatt ma is versenyképes, nemcsak a hazai piacon. Ennek az előnynek a megtartása, életciklusuknak a megnövelése érdekében az első fázisban korszerűsítettük a műszereket, ami nemcsak alkatrészkiváltásokból, új komplett gyártási dokumentációk kiadásából állt. Műszaki paramétereket javító, és szolgáltatásbővítő módosítások történtek, ami például a hordozható változatoknál gyorsabb reagálási időt, az adatok átmeneti tárolásának lehetőségét stb. eredményezte, a katonai változatnál NATO normák szerinti mérésekre átváltás lehetőségét is. Tekintve, hogy ezek a műszerek kétévente időszakos hitelesítésre kötelezettek, aminek során végrehajthatók korszerűsítésük, a projekt gyorsabb megtérülésére is számítani lehet.
 
A Gamma Zrt. új Izotóp laboratóriumot létesített, aminél célkitűzés volt az, hogy a NATO előírások szerinti magasabb sugárterekben is lehessen hitelesíteni a műszereket. Ezt követően a projekt keretében valósítottuk meg a besugárzó automatikus vezérlését eredményező technológiai korszerűsítést.
 
A második fázisban új típusszámú, konstrukciójukban is eltérő műszercsalád készült. A három polgári változatnak elkészült a tavaly életbe lépett IEC 60846:2009 szabvány szerinti változata. Katonai változatként elkezdődött egy merőben új elgondolású eszköz prototípusa, ami lehetővé teszi, hogy a terep sugárszennyezettségének felderítését kettő helyett egy személy is el tudja végezni, és a felderítés ideje kevesebb, mint a felére csökken.
 
A harmadik fázisban
 
  • a három polgári műszernek (BNS-92S, BNS-97S, BNS-98S) elkezdődött a típusvizsgálata a Magyar Kereskedelmi Ellenőrzési Hivatalnál, közülük az egyiké befejeződött (megkapta a Hitelesítési engedélyt), a másik kettő vizsgálata folyamatban van. A most befejeződő típusvizsgálatot követően elsőként kerülhet hazai és nemzetközi piacra az új nemzetközi szabványnak megfelelő műszercsalád. A BNS-98S-ből elkezdődött a sorozatgyártás. A távadók az OKF Radiológiai Távmérő Hálózatába (RTH) kerülnek.
  • Az IH-95 katonai változat új sorozatgyártási dokumentációját felterjesztettük a HM FLÜ Technológiai Igazgatóságra jóváhagyásra. 3 db műszeren típusvizsgálatot kezdtünk el.
  • Befejeződött az új katonai sugárszennyezettség-mérő prototípusának a fejlesztése, ennek a műszernek azonban rendszeresítéséig végig kell járnia a haditechnikai fejlesztések további fázisait, ami nem ennek a projektnek a része.
 
A hajdúszoboszlói Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyamon két előadást tartottunk a Gamma új izotóp laboratóriumának létesítéséről, az egyik Sugárvédelmi Nívódíjat kapott.
 
 

kmop_ih

 

Közép-Magyarországi Operatív Program
KMOP-1.1.4-07/1-2008-0013
Vállalati innováció támogatása
Projekt megnevezése:
Radioaktív sugárzásmérő család korszerűsítése, ennek bázisán új generációjának kifejlesztése
Projekt azonosító: KMOP-1.1.4-07/1-2008-0013
Megvalósítás ideje: 2008.01.10-2010.02.28
Kedvezményezett: GAMMA Mûszaki zRt

A projekt az Európai Unió támogatásával,
az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósult meg.

komplex_kmop_eulogo
 
Közreműködő szervezet:

MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
1539 Budapest, Postafiók 684.

 

GAMMA Műszaki Zártkörű Részvénytársaság
H-1119 Budapest, Petzvál J. u. 56
Telefon: +36 1 205 5771 * Fax: +36 1 205 5778
www.gammatech.hu * gamma@gammatech.hu
Hirdetés